MY fWends

Saturday, September 4, 2010

Antara Mamat dan Ustaz

Aku didatangi teman...
Teman kata..."aku suka mamat...tp perangai mamat mcm...x brapa nk bekenan la...xleh ke dia jd baik sket..??"
soalan dilontarkan kpd aku...just a normal conversation between 2 friends after seharian bz ngn "keje" masing2...
aku senyum dan membalas..."dah tu, g ler ngorat ustaz"....hahahaha (we both lough..)
balas teman.... "seriously,..kalo mamat jodoh aku...hmmm...mcmana ni???...ade certain perangai dia yg not very nice.."
smbg temanku.."kalo ustaz jodoh aku pon best gak...dah terjamin baik...mintak2 la jodoh aku dgn ustaz...amin"
"Amiiinnn"....aku aminkan aje...
"tp nak ke ustaz kt aku??...byk lg ke stock2 ustaz skang ni??...stock2 mat rempit byk ler"...tmbh temanku
dan pantas aku menjawab..."aku rs x ramai dah...tp ustaz ramai lg la yg x cukup quota 4..ko nk????....dpt payung emas".....
HAHAHAhaha...(both laughing...kali ni lbh kuat)....

"The truth is my fren, Allah dah tetapkan jodoh sebelom roh kita ditiup ke dalam tubuh kita dalam rahim ibu...
jodoh dah ditetapkan di luh mahfuz lagi...dan bila tiba masanya...si polan itulah jodoh ko....
walaupon si polan itu ialah mamat...mamatlah jodoh ko...
jadi, logik ke nk berdoa supaya ko dijodohkan dgn ustaz???"...aku menjawab secara tiba2....
I can see clearly muka my friend bertukar keruh...
"percaya pada Qada' dan Qadar".....tmbhku lg.....
teman hanya diam dan menunggu aku menyudahkan the rest of the story...
"Jodoh, pertemuan, ajal & maut semua di tangan Allah...xde sape yg bole ubah....kalo dah sampai ajal hari ni, mati la kita hari ni...
bole ke nk mintak2 postponed mati hari lain plak??...bole ke nk mintak supaya kita mati umo 63thn mcm rasullullah???...yg tu cite mati...
same la jgk cite jodoh...jodoh ko ngn mamat....bole ke nk mintak2 tukar jodoh ngn ustaz plak???...same kan kesnye???"...ceritaku....
"Betul"...jwb teman ringkas tp masih menunjukkan minat terhadap apa yg aku nk story...
"Sbb tu Allah datangkan Qada' bersama dgn Qadar...Qada' tu TETAP sejak azali...dah xleh nk ubah dah,
mcm ajal dan jodoh...bila ajal kita,dgn sape jodoh kita, mmg xleh nk ubah"...smbgku....
"dah tu, kalo jodoh aku ngn org jahat, nasib la ekk???"....cepat je teman aku menjawab...
"wait wait...aku x cite abes lg"....kataku...
aku menyambung...."haaa....kt cni la baru kita tgk maksudi Qadar plak"....
teman mengerutkan dahinya dan berkata.."x phm aku"....
aku menjawab...
"“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” ...
aku memandang temanku, tp mukanya masih keruh...mungkin dia menunggu aku menghabiskan story ni....
aku meneruskan ceritaku...
"dan ditakdirkan kita mati pada sekian waktu...
malaikat maut takan lewat wp sesaat utk mencabut nyawa kita...itulah Qada'...
bagaimana perlaksanaannya...???....itu Qadar...
mcmana kita mati...accident ke...sakit kronik ke...tecekik biji durian ke...kena bunuh ke...mati dlm tido ke..???
mungkin Allah ada plan-Nya sendiri ttg bagaimana cara kita mati...benar...
tp kita bole berdoa pada Allah supaya kematian kita ini tidak meninggalkan beban kpd kaum keluarga kita....
kematian yg tidak menyusahkan mana2 pihak...
org2 yg sayang kita merelakan pemergian kita dgn reda...
dan yg plg penting...
kita mati dlm keadaan beriman...mati ketika hendak melakukan kebaikan...bukan kemungkaran...
dan kita sentiasa diingatkan ttg mati....dan sentiasa menambahkan bekalan sbg persediaan utk mati dari hari ke hari....."
"dan pada jodoh plak, berdoalah supaya mamat yg dijodohkan kpd kita ini mempunyai sahsiah dan peribadi yg setanding ustaz...
kita x boleh ubah sape jodoh kita...
kalo pon ko bekenan sgt kat Mawi yg hensem, manis, pandai mengaji...
ko xleh nk doa, Ya Allah...jodohkanlah aku dgn Mawi....salah tu...
Mawi tu Ekin yg punya...hehehehe.....
tp kita bole bermunajat memohon supaya jodoh kita si mamat tu berubah menjadi seperti Mawi...bahkan lebih lagi....
of course la agak mustahil nk dapat muka sebijik alam mcm Mawi...tp mana nk tau kot2 doa ko termakbul ke...hehehe..."
"org yg baik sekarang, ape jaminannya dia akan baik pada masa hadapan??
org yg jahat sekarang, selamanyakah dia akan jahat???...
ramai je org islam yg kuat & teguh imannya sudah murtad....dan ramai jgk org kafir yg masuk islam dan menjadi pendakwah yg hebat....
sedangkan pantai pon berubah...inikan pula manusia...
mulakan perubahan pada diri sendiri....
diri sendiri perlu berubah menjadi lebih baik utk dapatkn yg terbaik..."
"tak perlu mencari teman secantik Balkis, andai diri x sehebat Sulaiman...,
mengapa mengharap teman setampan Yusof, jika kasih x setulus Zulaikha....,
x perlu teman sekuat Hajar, andai dirimu x seteguh Ibrahim....,
dan mengapa mendamba teman hidup sesempurna Fatimah, jika ada keburukan pada diri sendiri....."
"berdoalah pd Allah supaya walau sejahat mana pon jodoh kita,
berikanlah dia petunjuk dan hidayah supaya dia menjadi seorg yg beramal soleh setanding ustaz..."
pesan aku dgn panjang lebar buat temanku dan jugak pesan buat diriku sendiri....
"kalo ekau nk tau lebih lanjut, ekau tanyolah ustaz...den ni tau sikit2 ajo...
harap yg sikit ni dapek lah tolong menjawab persoalan2 yg bermain dlm kepalo otak ekau tu ha...."
aku menghabiskan cerita aku....
yes my dear friend...I will always pray that u'll get a good husband....InsyaAllah...!!!
bersangka baik dengan segala apa yg telah direncanakan oleh Allah kpd kita...
yg baik itu dtg dr Allah...segala yg x baik tu dtg dari kekurangan ilmu aku sendiri
wallahu'alam....
credit to Minhat Musa

4 comments:

sweet-ladybird said...

nak dapat suami ustaz, kene jadi ustazah dulu..
bukankah perempuan yg baik tuk lelaki yang baik?

seposeng karat said...

:)

sweet-ladybird said...

senyum jerk.. huhu..penat jer tulis :(

seposeng karat said...

alalalala..hahahha..
mmg la perempuan baik utk lelaki baik lady bird..
tp ade jugak Allah takdirkan perempuan/lelaki baik dengan perempuan/lelaki kurang baik kn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...